در سال های اخیر تحصیل در کشور آلمان یکی از محبوب ترین روش های ورود به این کشور محسوب می شود . تحصیل در کشور آلمان مزایای متعددی دارد مانند دانشگاه های سطح بالا ، اعتبار مدرک تحصیلی ، کیفیت زندگی ، امکان تحصیل رایگان و …
امکان تحصیل در سه مقطع وجود دارد و متقاضیان تحصیل در این کشور می توانند به صورت رایگان نیز مشغول به تحصیل شوند . دانشگاه ها و موسسات آموزشی در کشور آلمان به دو دسته خصوصی و دولتی (رایگان) تقسیم می شوند و به سه دسته دانشگاه ، علمی کاربردی و فنی حرفه ای ، هنر و موسیقی تقسیم می شوند . دانشگاه های خصوصی بسیار گران است بنابر این اکثر دانشجویان بین المللی و آلمانی علاقه دارند در دانشگاه های دولتی مشغول به تحصیل شوند .
سیستم دانشگاهی کشور آلمان
کشور آلمان به دلیل بالا بودن سطح صنعت و نو آوری در کشور خود مورد توجه داشجویان سر تا سر جهان قرار گرفته است . د رحال حاضر 350 موسسه آموزشی بین المللی در کشور آلمان در حال فعالیت هستند که حدود 2 میلیون نفر دانشجو در این مراکز آموزشی در حال تحصیل هستند . در این کشور همانطور که گفته شد دانشگاه ها به دو دسته خصوصی و دولتی (تقریبا رایگان) تقسیم می شوند که شامل دانشگاه ها (Universität) ، مراکز علمی کاربردی (Fachhochschule) ، موسیقی و هنر (Kunst und Musik und Film Hochschule) می شوند . در دانشگاه ها اکثر دروس به صورت تئوری و تا حدودی عملی تدریس می شود و در مراکز آموزش علمی کاربردی دانشگاه ها با توجه به نیاز بازار اکثر دروس را به صورت عملی تدریس می کنند به همین دلیل اکثر کارفرمایان به جذب دانشجویان مراکز علمی کاربردی نسبت به فارغ التحصیلان دانشگاه ها تمایل بیشتری دارند . در دانشگاه های موسیقی و هنر دروس انسانی و هنر تدریس می شود و حدود 50 دانشگاه بین المللی در سطحی بالا دانشجو می پذیرند .
در سیستم دانشگاهی آلمان (bologna) دانشجویان موظفند ابتدا در مقطع bachelor 6 الی 8 ترم تحصیل کنند تا مدرکی معادل لیسانس دریافت کنند و در صورت تمایل وارد بازار کار شوند و یا در مقطع بالاتر یعنی master ادامه تحصیل دهند که در این صورت شخص باید با توجه به رشته خود 2 الی 4 ترم پاس کند تا بتواند مدرکی معادل فوق لیسانس دریافت کند و برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری و فوق دکتری با توجه به رشته تعداد ترم متغیر است و برای اجازه تحصیل در این مقاطع نیاز به تایید استاد راهنما دارند .
Bcs که در رابطه با رشته های مهندسی و فنی است همان bachelor محسوب می شود و Ba که کارشناسی در رشته های علوم انسانی و هنر محسوب می شود بین 6 تا 8 ترم به طول می انجامد و Msc برای رشته های فنی مهندسی به عنوان کارشناسی ارشد و Ma کارشناسی ارشد در رشته های هنر و علوم اجتماعی محسوب می شود که بین 2 تا 4 ترم به طول می انجامند .
کالج های (Studienkolleg)
این نوع کالج ها پلی به سوی دانشگاه محسوب می شوند زیرا از ملزومات اصلی برای ورود به دانشگاه های آلمانی مدرک پایان دوره 13 ساله متوسطه (Abitur) است که شخص با داشتن این مدرک می تواند به صورت مستقیم و رایگان وارد دانشگاه های دولتی شود ، در صورت تمایل شخص می تواند با پرداخت هزینه وارد دانشگاه های غیر دولتی شود .
با توجه به این که در کشور عزیزمان ایران دوره متوسطه و ابتدایی 11 سال + 1سال پیش دانشگاهی می باشد شخص به حد نصاب واحد های پاس شده نمی رسد و موظف است پس از قبولی در امتحان ورودی (Aufnahmeprüfung) وارد کالج هایی تحت عنوان Studienkolleg شود و 1 سال دروسی مانند زبان تخصصی آلمانی (حداقل در حد B1 ) ، ریاضیات و فیزیک را پاس کند و پس از قبولی در امتحان نهایی Feststellungsprüfung می تواند وارد دانشگاه های دولتی (تقریبا رایگان) شود.
هزینه سالانه برای کالج های دولتی که تعدادشان از کالج های خصوصی بیشتر است به طور میانگین بین 400 تا 600 یورو می باشد و کالج های خصوصی به طور میانگین سالانه 2000 تا 6000 یورو محاسبه شده است .
یکی از مزیت هایی که کالج های خصوصی نسبت به کالج های دولتی دارند حذف امتحان های ورودی برای دانش آموزان است ولی از معایب کالج های خصوصی هزینه بالا و برگذاری امتحانات خروجی در مراکز آموزش پرورش به حساب می آید .
برای ورود به این کالج ها در سال دو بار آزمون برگذار می شود و دانش آموز موظف است در این آزمون ورودی نمره قبولی کسب کند ، دروسی که از آنها امتحان گرفته می شود شامل زبان ، دروس تخصصی با توجه به رشته و در بعضی کالج ها ریاضیات است .
انواع کالج ها
نکته : دوره Studienkolleg حدود 1 سال به طول می انجامد .
نکته : در صورتی که دانش آموز بیش از 2 سال گپ تحصیلی داشته باشد موظف است برای ورود به کالج کنکور بدهد .
نکته : دانش آموز برای ورود به کالج باید معدل دیپلمش بالای 15 باشد .
نکته : دانشجویانی که در کالج مشغول به تحصیل هستند اجازه کار ندارند و فقط بین دو ترم میتوانند مشغول به کار شوند .
اوسبیلدونگ
در بحث اوسبیلدونگ شخص میتواند در حین کار یادگیری خود را آغاز کند و نسبت به آینده شغلی خود تقریبا مطمئن باشد . یکی از مزایای اوسبیلدونگ تقاضای زیاد هنرجوی جوان است و آشنایی با فضای کار کشور آلمان که به خودی خود بسیار مزیت خوبی محسوب می شود.
در سال 2019 با وجود جذب تعداد زیادی از جوانان از سرتا سر دنیا حدود 69.700 جای خالی در شرکت های خصوصی و دولتی باقی مانده است که این موضوع نشان دهنده نیاز این کشور به هنرجویان در رشته های مختلف می باشد ، در سال 2020 حدود 350 نوع اوسبیلدونگ برای جذب کار آموز معرفی شده است که هر شخص می تواند با مراجعه به سایت های مورد تایید از سوی اداره کار کشور آلمان اوسبیلدونگ مورد نظر خود را پیدا کند .
محبوب ترین رشته های اوسبیلدونگ عبارت اند از :
نکته : میزان حقوق در اوسبیلدونگ متغیر است و بستگی به ایالت ، مدت زمان فعالیت ، میزان تجربه و… دارد و به طور میانگین حقوق هر فرد در این دوره ها 902 یورو محاسبه شده است .